اگر دانشجوی کارشناسی ارشد هستید مطمئنا با واژه پروپوزال آشنا هستید. شاید یک شرکت بازرگانی یا تازه تاسیس باشید و بخواهید ایده های خودتان را برای یک سرمایه گذار، تشریح کنید. خب اولین چیزی که از شما میخواهند به نظرتون چه چیزی هست؟
درست فکر میکنید. اول از شما میخواهند پروپوزال طرحتون رو براشون تشریح کنید. اینجاست که شما به فکرنوشتن یک پرپوزال خواهید افتاد!
در واقع هر پروپوزال شامل بخش های زیر هست:
1- مقدمه : در این قسمت شما تشریح میکنید که موضوع شما به چه چیزی مربوط هست؟ در واقع مفهوم مقدمه یک کلی گویی از طرح یا پایان نامه شماست. اهمیت این قسمت از آنجایی بسیار ضروری هست که اولین قسمت طرح شماست. پسهر چقدر بهتر بنویسید و نگارش زیبایی داشته باشید، به نفع شما خواهد بود.
2- اهمیت موضوع: اگر دانشجو هستید و میخواهید پروپوزل پایان نامه تون رو بنویسید، حتما خوب میدانید که مهم ترین قسمت همین قسمت اهمیت موضوع هست. مثلا شما یک چالشی در صنعت را میخواهید حل کنید. مثلا فرض کنید عنوان شما ” رفع خشونت در برخورد با کارکنان” هست. خب در این قسمت باید بنویسیم اهمیت این موضوع آنجاست که کارکنان نسبت به کار بی انگیزه می شوند. در واقع انگار شما میخواهید اندکی از بی انگیزگی کارکنان را برطرف کنید. پس در حالت کلی در این قسمت شما باید تمام مواردی که اهمیت انتخاب این موضوع را نشان می دهد نگارش کنید.
3- تاریخچه موضوع : خیلی از دانش آموزان و دانشجویان همیشه گله مند هستند که هر موضوعی و یا هر ایده ای داریم، قبلا کار شده است:) این دانشجویان غافل از این موضوع هستند که یکی از راه های بدست آوردن ایده در هر موضوعی مطالعه ی همه ی تحقیقات مرتبط هست. در پروپوزال هم شما باید تاریخچه موضوع رو بصورت کامل و جدید مورد بررسی قرار دهید. مثلا میگید آقا/خانم فلانی در مورد این موضوع تحقیق کرده و به این نتایج رسیده است. آقا/خانم فلانی این موضوع رو از بعد … بررسی کرده و به نتایج … رسیده است. ما هم این موضوع رو از بعد … مورد بررسی قرار خواهیم داد و امیدواریم به … نتایج دست پیدا کنیم.
4- طرح موضوع و ایده : خب تا به اینجا به تمامی موارد نوشتن یک پروپوزال پرداختیم. حالا اینجاست که میخواهیم موضوع اصلی خودمان را مطرح کرده و ایده اصلی خود را به خواننده انتقال دهیم. فراموش نکنید اینجا نباید به جزئیات بپردازید. اینجا فقط کلی گویی هست. جزئیات را در نگار پایان نامه خواهید آورد. پس اینجا صرفا یک کلی گویی میکنیم. انگار ساختار درختی طرح را تشریح میکنیم اما برگهای آن درخت را در پایان نامه تشریح خواهیم کرد.
5- نتیجه گیری : برخی از پروپوزال ها این قسمت را ندارند و واقعیت هم قسمت مهمی نیست. نتیجه گیری برای انتهای پایان نامه بهتر است گنجانده شود. اما ما مشاهده کردیم که خیلی از دانشجویان نتیجه گیری در پروپوزال را نیز قرار می دهند.
حالا قبل از اینکه بخواهیم یک پروپوزال رو ریز بررسی کنیم و من توضیحات رو بدم اگر در هر رشته ای هستید و میخواهید نمونه پروپوزال های آن رشته رو پیدا کنید به لینک رشته مربوط خود کلیک کنید:
برای نگارش هر پروپوزالی بهترین کار مطالعه ی کارهای قدیمی هست. یعنی بهتره ابتدا چندین پرپوزال مختلف رو مورد بررسی قرار بدیم تا بتونیم ما هم یک پرپوزال خوبی بنویسیم. هر چه بیشتر مطالعه کنید، بیشتر میتونید ایده داشته باشید و بهتر رو راحت تر بنویسید. حالا شاید سوال این باشه که ایده رو از کجا پیدا کنیم؟
تنها یک راه برای پیدا کردن ایده و نوآوری وجود داره!
مطالعه مقاله. آری شما هر چقدر بیشتر مقاله مطالعه کنید راحت ایده به ذهنتون میرسه.
بعنوان مثال:
فرض کنید رشته شما مدیریت هست. به شدت علاقمند هستید در زمینه مثلا مدیریت استراتژیک کار کنید. خب ابتدا چند تا مقاله مدیریت استراتژیک باید دانلود کنید و مطالعه فرمایید. بعد از این موضوع مثلا شما میبینید به مدیریت استراتژیک در سیاست خارجی بیشتر علاقه دارید! خب الان شما یک پله ریزتر شدید. آره شما زیر مجموعه ای از مدیریت استراتژیک رو پیدا کردید. حالا باید دنبال مقالاتی بگردید با عنوان مدیریت استراتژیک در سیاست خارجی!
فرض کنید عنوان مقالاتی که پیدا کردید بدین صورت هستند :(البته باید کامل مقالات رو مطالعه کنید و نه اینکه به عنوان اکتفا کنید)
1- جهت گیری سیاست استراتژیک تحریمی با الگوی دیناپولی
2- سیاست استراتژیک توافقی با هدف دستیابی به ارتباط جهانی
3- سیاست استراتژیک پیش بینی اهداف جهانی چشم انداز 2030
خب حالا وقتی شما این سه مقاله رو مطالعه کنید بالطبع ایده هایی تو ذهنتون ایجاد میشه (اصلا ممکنه فقط با خواندن یک مقاله ایده به ذهنتون خطور کنه)
مثلا با خوندن مقاله اول اصلا کلا بخواید الگو رو عوض کنید! مثلا شما هم یک موضوع دقیقا شبیه موضوع اول داشته باشید با الگوی دیمیترین!
یا اینکه با سه تا مقاله تلفیق کنید و یک ایده بسازید مثلا: سیاست استراتژیک تحریمی با حفط ارتباط جهانی با الگوی دیناپولی!
میبینید چقدر ساده هست. اولش سخت بود اما با مطالعه میشه به همه چی دست یافت.
در زیر هر رشته ای که هستید ما مقالات جدید مربوط به رشته تون رو قرار دادیم. کافیه مطالعه کنید و به راحتی به ایده جدید دست پیدا کنید: