عنوان فارسی |
هوش هیجانی (هوش عاطفی) چیست؟ نشانه ها، آزمون ها، سنجش و چالش ها |
درسهای مرتبط |
  روانشناسی |
تعداد اسلاید : 33 | فرمت : pptx |
قابلیت چاپ و پرینت : دارد | کیفیت طراحی : طلایی |
سال طراحی : 1403 | برای ارائه کلاسی مناسب است؟ بله |
قابلیت ویرایش : دارد | برای دفاعیه ارشد و دکتری مناسب است؟ بله |
هوش هیجانی (EI) به معنای توانایی درک، کنترل و ارزیابی احساسات می باشد. برخی از محققان بر این باورند که هوش هیجانی قابل آموختن و تقویت می باشد، و برخی دیگر معتقدند که هوش هیجانی یک ویژگی ذاتی محسوب می شود. بر طبق یافته های روانشناسان، توانایی بیان و کنترل احساسات حائز اهمیت است، اما توانایی درک، تفسیر و پاسخ به احساسات سایرین نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. روانشناسان، این توانایی را هوش هیجانی می نامند و حتی برخی از کارشناسان بر این باورند که هوش هیجانی (EI) در مقایسه با IQ در زمینه موفقیت کلی افراد در زندگی می تواند نقش مهمی را ایفا کند.
در ادامه می توانید بخشی از این پاورپوینت را در قالب یک ویدئو، مشاهده نمایید، لازم به ذکر است که کل اسلایدهای این پاورپوینت، در این ویدئو قرار نگرفته و تنها تعدادی از اسلایدها به عنوان نمونه قرار داده شده اند. برای دریافت فایل پاورپوینت قابل ویرایش، می توانید اقدام به خرید این محصول از سایت نمایید.
برخی از نشانه ها و مثال های کلیدی هوش هیجانی عبارتند از:
در سالهای اخیر ارزیابی های متعددی برای اندازه گیری سطوح هوش هیجانی صورت گرفته است. این آزمون ها به یکی از دو نوع آزمون های خود گزارش دهی و آزمون های توانایی طبقه بندی می شوند.
آزمونهای خودگزارشدهی رایجترین آزمونها محسوب می شوند، زیرا سادهترین آزمونها در زمینه اجرا و امتیازدهی به شمار می آیند. در این نوع آزمون، پاسخدهندگان از طریق رتبهبندی رفتارهای خود به سؤالات یا اظهارات پاسخ میدهند. به طور مثال، در مورد جمله «من معمولا احساس میکنم که احساس سایرین را درک میکنم»، آزموندهنده ممکن است این جمله را بهعنوان مخالف، تا حدودی مخالف، موافق یا کاملاً موافق توصیف کند.
آزمونهای توانایی به پاسخ دادن افراد به موقعیتها و سپس ارزیابی مهارتهایشان اشاره دارد. در این نوع آزمون، افراد ملزم هستند که توانایی های خود را نشان دهند. سپس، این توانایی ها توسط شخص ثالث رتبه بندی می شوند.
اقدامات متخصص سلامت روان جهت ارزیابی هوش هیجانی (هوش عاطفی):
تست هوش هیجانی مایر سالوی- کاروسو (MSCEIT)، یک آزمون مبتنی بر توانایی است که چهار شاخه مدل EI مایر و سالوی را مورد ارزیابی قرار می دهد. در این نوع تست، آزمون دهندگان وظایفی را عهده دار می شوند که برای ارزیابی توانایی آنها در زمینه درک، شناسایی و مدیریت احساسات طراحی شده است.
پرسشنامه شایستگی عاطفی و اجتماعی (ESCI) ، این نوع پرسشنامه بر اساس ابزار قدیمی تری به نام پرسشنامه خودارزیابی طراحی شده است. در این نوع پرسشنامه، توانایی هایی آزمون دهنده در چندین سطح شایستگی عاطفی مختلف توسط فردی که او را می شناسد رتبه بندی می شود. این آزمون با هدف ارزیابی توانایی های اجتماعی و عاطفی طراحی شده است و در زمینه شناسایی افراد به عنوان رهبران قوی موثر بوده و حائز اهمیت است.
این پاورپوینت در 33 اسلاید آماده شده و در ادامه نیز، اسلاید شماره 6 آن قرار داده شده است:
بر طبق یافته های محققان، چهار سطح مختلف هوش هیجانی اعم از ادراک هیجانی، توانایی استدلال با استفاده از احساسات، توانایی درک احساسات و توانایی مدیریت عواطف وجود دارد.
در ادامه، اسلاید شماره 21 این پاورپوینت، قرار داده شده است:
در سال های اخیر، علاقه به آموزش و یادگیری هوش اجتماعی و عاطفی به صورت فزاینده ای با افزایش بی سابقه ای همراه بوده است. همچنین در بسیاری از مدارس، برنامه های یادگیری اجتماعی و عاطفی (SEL) به بخشی استانداردی از برنامه درسی تبدیل شده است. هدف از این طرحها نه تنها بهبود سلامت و بهزیستی، بلکه کمک به موفقیت تحصیلی دانشآموزان و جلوگیری از رفتارای خشمگینانه است. مثال های متعدد و فراوانی وجود دارد که نشان می دهد چگونه هوش هیجانی می تواند در زندگی روزمره از نقش بسزائی برخوردار باشد.
افراد از طریق هوش عاطفی درک می کنند که احساسات می توانند قدرتمند، اما موقتی نیز باشند. زمانیکه یک رویداد احساسی جدی نظیر عصبانیت از همکار رخ می دهد، واکنش هوشمندانه بایستی تا زمان پاسخگویی به طول بیانجامد. این اقدام به تمامی افراد امکان می دهد تا احساسات خود را آرام کرده و در مورد همه عوامل اطراف خود به صورت منطقی تر به تفکر بپردازند.
افراد با هوش عاطفی نه تنها در زمینه تفکر در مورد احساسات سایرین از عملکرد خوبی برخوردار هستند، بلکه در درک احساسات خود نیز از مهارت کافی برخوردار می باشند. خودآگاهی به افراد اجازه می دهد که عوامل مختلفی که به احساسات آنها کمک می کند را نیز در نظر بگیرند.
بخش مهمی از هوش هیجانی و عاطفی، توانایی تفکر و همدردی با احساسات سایرین است. همدلی با افراد به این معناست که در صورت قرار گرفتن در موقعیت مشابه، نحوه پاسخگوییتان به چه صورت است. افرادی که دارای هوش هیجانی و عاطفی قوی هستند میتوانند دیدگاهها، تجربیات و احساسات سایرین را در نظر گرفته و از این اطلاعات برای توضیح اینکه چرا افراد آنگونه رفتار میکنند، استفاده نمایند.
در زندگی روزمره، هوش هیجانی را می توان به روش های مختلف به کار گرفت. روشهای مختلف به کارگیری هوش هیجانی عبارتند از:
در صورتیکه قصد درک احساسات دیگران را دارید، اولین گام، توجه و گوش کردن به سخنان آنهاست. برای گوش دادن به آنچه که افراد سعی دارند چه به صورت شفاهی و چه غیرکلامی به شما بگویند، بخشی از وقت خود را به آنها اختصاص دهید. زبان بدن افراد می تواند مفاهیم زیادی را منتقل کند. زمانیکه احساس میکنید که شخصی دارای احساسات خاصی است، عوامل مختلفی که ممکن است در ایجاد آن احساس نقش داشته باشند را در نظر بگیرید.
درک احساسات از اهمیت بالایی برخوردار است، اما برای درک دیدگاه افراد، باید از این توانایی برخوردار باشید که خود را به جای دیگران بگذارید. همدلی با سایرین را تمرین کنید. تصور کنید که اگر در موقعیت آنها باشید چه احساسی خواهید داشت. این نوع فعالیتها میتوانند در ایجاد درک عاطفی از یک موقعیت خاص و همچنین توسعه مهارتهای عاطفی قویتر در بلندمدت موثر باشد.
بخش مهمی از هوش هیجانی، توانایی استدلال احساسات است. همچنین باید توجه داشت که چگونه احساسات بر تصمیمات و رفتارهای افراد تأثیر گذار است. زمانیکه در مورد نحوه پاسخگویی و واکنش دیگران تفکر می کنید، می توانید احساسات آنها را نیز ارزیابی کنید.
چرا این شخص دارای چنین احساسی است؟ آیا عوامل نامعلومی وجود دارد که ممکن است به بروز این احساسات منجر شده باشد؟ چگونه احساساتتان با آنها متفاوت است؟ با بررسی چنین سؤالاتی، میتوانید دریابید که درک نقشی که احساسات در نحوه تفکر و رفتار افراد ایفا می کنند ساده تر می شود.
داشتن مهارتهای هوش هیجانی پایینتر میتواند به تعدادی از دامهای بالقوه منجر شده و حوزههای مختلف زندگی اعم از کار و روابط را تحت تأثیر قرار دهد. افرادی که دارای مهارتهای عاطفی کمتری هستند، بیشتر با یکدیگر مشاجره کرده، دارای روابطی با کیفیت پایین و مهارتهای مقابله عاطفی ضعیفی هستند. پایین بودن هوش هیجانی می تواند معایب زیادی را به همراه داشته باشد، اما برخورداری از سطح بسیار بالایی از مهارت های عاطفی نیز می تواند با چالش هایی بیشماری همراه باشد.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.