اسیلاتور یا همان نوسان ساز، مدارهای الکتریکی هستند که بچه های الکترونیک هر جا بخواهند نوسان ایجاد کنند از این مدار استفاده می کنند!! در حقیقت کار این نوسان ساز همانند مبدل dc به ac در سیستم های قدرت می باشد و هرجا نیاز باشد dc را به حالت نوسانی در می آورد. اسیلاتور کولپیتس هم یکی از معروفترین نوسان سازهاست که در این محصول به شبیه سازی آن در سیمولینک متلب پرداخته شده است.
مفهوم اسیلاتور در سیستم های الکترونیکی به معنی نوسان ساز است. نوسان ساز های الکتریکی دارای مدارهای الکتریکی هستند که سیگنال الکتریکی متناوبی را تولید می کنند و به خاطر همین نوسان ساز به آن ها اطلاق شده است. اغلب هم سینوسی یا پالسی تولید می کنند. در واقع در سیستم قدرت که مبدل dc به ac از منبع تغذیه dc موج سینوسی تولید می کند. نوسان ساز هم در سیستم های الکترونیکی یعنی ضعیف همین کار مبدل dc به ac را انجام می دهد. سیگنال هایی که توسط فرستنده های رادیویی تولید می گردند مثال خوبی برای نوسان سازها می باشند. در این بخش به یکی از نوسان سازهای مهم یعنی اسیلاتور کولپیتس که امروزه کاربرد فراوانی دارد خواهیم پرداخت.
اسیلاتور کولپیتس چیست؟ نوسان ساز کولپیتس یک نوع نوسان ساز خطی فیدبک دار است. مدار فیدبک و تولید نوسان در اسیلاتور کولپیتس مطابق شکل زیر می باشد:
این مدار به مدار هماهنگی LC معروف می باشد که در آن از دو خازن و یک سلف استفاده می شود. حال اگر همین مدار در یک تقویت کننده ای از نوع بیس مشترک یا امیتر مشترک قرار بگیرد یک مدار نوسان ساز کول پیتس ایجاد می شود. شکل زیر نیز یک نمونه نوسان ساز کولپیتس را نشان می دهد:
فرکانس نوسان های نوسان ساز کولپیتس و معادل خازن آن از روابط زیر به دست می آیند:
براساس مطالب بالا این محصول نیز شبیه سازی نوسان ساز کولپیتس در متلب می باشد که در سیمولینک متلب انجام شده است و شکل زیر کلیات این محصول می باشد:
حال با اجرای سیمولینک مدار بالا که شکل کامل مدار نوسان ساز کولپیتس می باشد و یک ولتاژ DC به آن اعمال شده است و ما انتظار داریم خروجی سینوسی بگیریم، شکل موج ولتاژ خروجی به صورت زیر به دست می آید:
در کل این محصول شبیه سازی نوسان ساز کولپیتس در متلب سیمولینک می باشد و فایل شبیه سازی آن در این محصول گنجانده شده است. شما می توانید توسط این شبیه سازی به کلیات کار اسیلاتور کول پیتس تسلط کافی داشته و هر نوع نوسان ساز دیگر را نیز خودتان پیاده سازی نمایید.
محمد موسوی (مالک تایید شده) –
سلام من خریداری کردم اما فایلش هست اما با متلب باز میکنم چیزی نیست تو سیمولینک
bagher –
سلام
لطفا با پشتیبانی 09109602006 تماس بگیرید.
فایل مربوط به سیمولینک متلب هست. با تماس پشتیبانی توضیحات لازم را ارائه خواهد داد.
باتشکر
علی –
سلام میشه مقادیری که برای سلف و خارن و مقاومت ها استقاده کردین رو بگین
bagher –
سلام
مقادیر متغیر هستند و شما میتوانید مقادیر را تغییر دهید.
از مقادیر ایده آل نوسان ساز کولپیتس استفاده شده اما شما بر طبق پروژه خود براحتی میتوانید تغییر دهید.
باتشکر
محمد حسین (مالک تایید شده) –
سلام چرا مدار را که با سیمولینک باز میکنیم برای شبیه سازی ارور میده؟
bagher –
سلام
تمامی فایلها چک شده اند
باحتمال زیاد مشکل از ورژن متلب شماست که خیلی راحت میتونید با پشتیبانی تماس بگیرید و ورژن متلبتون رو اطلاع بدید تا به اون ورژن اکسپورت شده و برایتان ارسال گردد.
با ورژن 2015-2016b مشکلی نداره اما اگر ورژن شما پایین تر هست حتما تماس بگیرید.
با ورژن های بالاتر از 2016 نیز مشکلی ندارد.
باتشکر